ÖIF-HOTLINE: Telefonische Auskunft in Ihrer Herkunftssprache

Für Informationen zur Eindämmung des Coronavirus in Deutsch stehen Ihnen die Mitarbeiter/innen des ÖIF Montag bis Donnerstag von 10:00 – 14:00 Uhr sowie Freitag von 09:00 – 13:00 Uhr unter +43 1/715 10 51 - 411 zur Verfügung!

Koronavirus: Fakte dhe Marrëveshja e Sigurisë në 16 gjuhë

Mbroni të moshuarit dhe njerëzit më imunitet të pamjaftueshëm sё ata janё veçanërisht tё rrezikuar. Çfarë mund të bëni, cilët janë hapat e duhur dhe informacione të rëndësishme aktuale mund ti gjeni në disa gjuhë në këtë faqe.

Pyetjet më të shpeshta. Këtu do ti gjeni përgjigjet e duhura.

A mund tё infektoheni pëmes ushqimit?

Në bazë të vlerësimit të rrezikshmërisë, bartja e virusit përmes ushqimit nuk është e mundur. Ushqimet në Austri janë të sigurta.

A mundë tё bëhet testimi për Koronavirusin?

Mjekja ose Mjeku vendos nëse në fakt ekziton dyshimi i infektimit dhe vendos për ta bërë testin apo jo. Rezultati i një testi del brenda disa orëve.

Çka ndodhë nёse vërtetohet njё infektim me Koronavirusin?

Nё rast tё dyshimit tö një infektimi veprohet me kritere tё veçanta tё sigurisё, tё cilat rekomandohen nga Ministria e Shёndetёsisё si dhe nё konsultim me ekspertё. Njё person i sёmuar duhet tё izolohet, personat me tё cilit keni pasur kontakt duhet te identifikohen dhe tё informohen, nё varёsi tё situatёs, mund tё karantinohen.

Qёllimi i tё gjtiha masave ёshtё tё sigurohet qё sa mё pak njerёz nё Austri tё infektohen nga shkaktuesi i sëmundjes.

Si trajtohet sёmundja?

Nuk ka vaksinё.Trajtimi ёshtё simptomatik, duke lehtёsuar simptomat e sёmundjes, pёr shembull duke dhёnё medikamente për uljen e temperaturës dhe etheve.

Sa ёshtё i lartё niveli i vdekshmёrisё, veçanёrisht nё krahasim me gripin?

Aktualish supozohet vdekshmёria (Letaliteti) prej rreth 2,3 pёrqind.

Shkalla e vdekshmёrisё nga gripi sezonal ndryshon. Agjensia Evropiane e Mbrojtjes sё Sёmundjeve (ECDC) vlerёson se çdo vit nё EU, Angli Norvegji, Islandё dhe Lihtenshtajn rreth 15,000 deri 75,000 njerёz vdesin nga shkaqet që janë tё lidhura me gripin. Nё Austri, vdesin çdo  vit rreth 1.500 njerёz nga pasojat e gripit ose sёmundjeve tё ngjashme me gripin.

Sa ёshtё i rrezikshëm Kornavirusi?

Ende nuk eshtё e qartё se sa i rrezikshëm ёshtё shkaktari i sëmundjes. Pёr momentin, koronavirusi i ri duket tё jetё shumё mё pak i rrezikshёm sё sa MERS (vdekshmёri dёri nё 30 pёrqind) dhe SARS (vdekshmёri rreth 10 pёrqind). Koronavirusi (SARS-CoV-2) aktualisht pritet tё ketё njё shkallё vdekshmёrie deri nё tre pёrqind. Ngjashёm me gripin sezonal tё shkaktuar nga viruset e gripit (vdekshmёri mё pak se 1 pёrqind), të moshuarit dhe personat me imunitet tё pamjaftueshëm janё tё rrezikuar!

Video "Wie gefährlich ist das neuartige Coronavirus?" (AGES)

Si shfaqet sёmundja?

Infeksionet e personave me Koronavirus janё zakonisht tё buta dhe asimptomatikё. Shenjat e zakonshme tё infektimit me virusin e ri pёrfshijnё temperaturë tё lartё, kollitje, gulçim dhe vёshtirёsi nё frymёmarrje. Nё raste tё rёnda, infektimi mund tё shkaktojё pneumoni, sindromё tё rёndё akute tё frymёmarrjes, dёshtim tё veshkave dhe madje edhe vdekje. Ekzistojnё gjithashtu forma tё buta (simptome tё ftohjes) dhe infektim pa simptome.

Aktualisht supozohet se rrjedha e sёmundjes sё Koronavirusit ёshtё mё pak e rёndё sё sa rrjedha e sё sёmundjes SARS dhe MERS.

Video “Si shfaqet sёmundja?” (AGES)

 

 

Si mund ti mbrojmё grupet veçanarisht të rrezikuara nё Austri, siç janё tё moshuarit ose njerёzit me njё imunitet të pamjaftueshëm.

Masat higjenike gjatё sezonit tё gripit duhet tё respektohen. Masat mё tё rёndёsishme dhe mё efektive pёr mbrojtjen personale dhe njerёzve tё tjerё nga infektimi me pantogjen tё shkaktuar nga infeksione tё frymёmarrjes janё higjena e mirё e duarve, sjellja e saktё gjatë kollitjes dhe mbajtja e distancёs minimale (afёrsisht 1 deri nё 2 metra) nga njerёzit që dyshohen se janë të sëmurë.

Çka ёshtё punё me orarë tё shkurtuar-Korona?
 • Formё e re e lehtё e punёs me orarё tё shkurtuar.
 • E pёrkohshme ,pёr gjashtё muaj.

Mё shumё pёrgjigje pёr pyetjet nё lidhje me „punё me orarё tё shkurtuar-Korona“ mundë të gjeni nё botimin aktual tё BMAFJ.

Qeveria Federale ka marrë masa për kufizimin lëvizjes/daljes pёr Austrinё.

Më shumë informate

Aktualisht ka vetёm tre arsye pёr tё dalur jashtё shtepisё.

 • Pamundësia për të shtyrë punën
  • Kudo qё tё jetё e mundur, njerёzit duhet tё punojnё nga shtёpia pёrmes telekomunikacionit.
  • Tё gjithё ata qё punojnё nё sektoret qё sigurojnё furnizimin nё vendin tonё janё tё pёrjashtuar.
 • Vetëm për nevoja urgjente.
  • Kjo pёrfshin nevojat urgjente, si blerja e gjërave ushqimore ose tё shkoni nё barnatore.
 • Ndihmoni njerёzit e tjerё.
  • Aktualisht shumё njerёz nё Austri mvaren nga ndhima jonё, pёr shembull, pёr arsye shёndetёsore, ata nuk mund ti blejnё vetё gjëra ushqimore.
  • Ata qё largohen nga shtёpia e tyre nё raste tё tilla pёr tё ndihumar tё tjerёt duhet gjithashtu tё jenё nё gjendje ta bёjnё kёtё gjatё kёsaj kohe.

Nё raste tё veçanta tё jashtёzakonshme ekzistonë mundësia: nëse dikush patjetër dёshiron tё dalё jashtё, këtë duhet ta bёjё vetёm ose me njerёz me tё cilёt jetojnё sё bashku nё të njëjtën shtëpi.

Qё nga sot, hapёsirat publike do tё mbyllen, dhe nё tё ardhmen manifestimet do tё ndalohen plotёsisht. 

Qё nga e marta, 17. Mars 2020, restaurantet do tё mbyllen plotёsisht.

Pёrveç kёsaj, ndalimi i hyries nga vendete tjera do tё zgjerohet.

Qeveria Federale po krijon nje fond me 4 miliardё euro pёr menaxhimin e krizёs Korona.

Më shumë informate
 • Paketё e shpejtё dhe jo-byrokratike pёr ndihmё të drejtpёrdrejtё financiare.
  • Për fondin pёr tejkalimin e krizёs Korona janё ndarё 4 miliardё Euro
  • Pёr garantimin e likuiditetit, sigurimin e vendeve tё punёs si dhe pёr ndihmёn nё raste tё vёshtira
 • Zingjiri i furnizimit do forcohet, qё gjёrat ushqimore dhe medikamentet nё Austri dhe Evropё mos tё hargjohen
 • Nga e Hёna 16. Mars 2020 nuk do tё ketё mёsim pёr klasёt e larta
  • Mёsimi do tё vazhdojё ne mёnyrёn e Distance-Learning
  • Detalet mbi efektet te Matura do tё bёhen tё njohura tё Enjtёn me 19. Mars 2020.
 • Pёr shkollat tjera ndёrprerja e mёsimit vlen prej 18. Mars 2020
  • Aty ku ёshtё e mundur tё behet pёrkujdesja private
  • Aty ku nuk mundё tё ketё pёrkujdesje private pёr fёmijё, ata mund tё shkojnё edhe mё tutje nё shkollё

Mitet pёr Koronavirusin

Mё poshtё mund ti gjeni disa thashetheme dhe informata tё gabuara rreth Koronavirusit – plus tё dhёnat zyrtare qё janё vertifikuar nga Organizata Botёrore e Shёndetit (WHO):

Downloads

Informationen der Österreichischen Apothekerkammer (ÖAK)

Hygiene- und Schutzmaßnahmen: Infoblatt des Bundesministeriums für Inneres (BMI) und des Bundesministeriums für Gesundheit, Soziales, Pflege und Konsumentenschutz (BMGSPK)